Tuesday, May 15, 2007

Verenigd Jeruzalem!



Morgen is het "Jeruzalem Dag" in Israel, waarop de vereniging van Oost en West Jeruzalem gevierd wordt. Ik vraag me alleen af welke vereniging en geen mens die zich blijkbaar dezelfde vraag stelt..
In 1967 – na afloop van de 6 Daagse Oorlog - annexeerde Israel de oude stad en Oost-Jeruzalem en riep heel Jeruzalem uit tot hoofdstad. De VN heeft deze annexatie nooit erkend en bijna alle staten verhuisden prompt hun diplomatieke missies naar Tel Aviv. Op 30 juli 1980 bevestigde de Knesset de annexatie via de ‘Jeruzalemwet’: "Het verenigd Jeruzalem is in zijn geheel de hoofdstad van Israel". Kortom, een verenigd Jeruzalem is een stad onder Israelische soevereiniteit en sindsdien kon de verjoodsing beginnen via "nieuwe Buurten" midden in Arabische gebieden (zie vorige blogs). Vereniging is enkel een politiek statement, joodse en Arabische buurten leven nog steeds bijna strikt gescheiden...






Blijkbaar heeft de regering alweer de goedkeuring gegeven tot de constructie van 20.000 woningen in Oost Jeruzalem, wat huizing betekent voor ongeveer 100.000 - waarschijnlijk voornamelijk - Israeli's. De strijd om de "onverdeelde" hoofdstad gaat verder, hetzij met onevenwichtige middelen, en de Palestijnen raken langzaam maar zeker de greep op "hun" Oostelijk deel van de stad kwijt..

En niet enkel religieuze en/of fanatiekelingen komen op straat:


Vandaag stond in de krant te lezen dat het Rode Kruis het beleid van de gemeente ten opzichte van Oost Jeruzalem hekelt. Het wordt tijd dat internationale organisaties op hun achterpoten gaan staan, veel lawaai maken, hun mening uitschreeuwen en vooral druk uitoefenen. Ook regeringen worden wakker en het deed deugd te lezen dat EU vertegenwoordigers niet zullen deelnemen aan de festiviteiten deze week. Zelfs de Amerikaanse ambassadeur zal niet aanwezig zijn. Deze acties kunnen alleen maar toegejuichd worden natuurlijk, maar toch jammer dat het weinig gewicht in de schaal brengt. Het lijkt een stil protest, maar het is een begin dat er tenminste toch gereageerd wordt op symbolische dagen zoals deze..

No comments: