Tuesday, May 8, 2007

Olmert versus Winograd

Vorige week kwam Olmert (eerste minister Israel) onder vuur te liggen. Begin mei werden de resultaten van een rapport over de Libanonoorlog in juli 2006, onder leiding van gepensioneerd rechter Winograd, publiekelijk gemaakt. Na 6 maand onderzoek zijn de conslusies duidelijk en de commissie besloot dan ook dat de beslissing tot oorlog te snel werd gemaakt en zonder een duidelijk strategisch plan. Het beschuldigde Olmert van "serious failure in exercising judgement, responsibility and prudence" gedurende de crisis.

Na de bekendmaking van deze resultaten kwamen duizenden mensen op straat, zijn ontslag eisend.. (en dit gebeurde vlak naast mijn deur om 8u smorgens!)...Ook de kranten waren niet mals, enkele hoofdlijnen: "A gun to his head", "The Noose is Tied" en "Olmert on his way out". Volgens een radiostation is 69 procent van de bevolking overtuigd van zijn ontslag.
Ook zijn eigen partijleden staan niet allemaal op 1 lijn in dit verhaal, en ook Tzipi Livni is weer van de partij en ziet haar kans schoon om korte metten met Olmert te maken. Haar ministerie van Buitenlandse Zaken kon rekenen op steun in het Winograd rapport. Wat toch maar raar overkomt gezien een oorlog met een ander land toch onder Buitenlandse Zaken valt ?
Een van de kritieken van het rapport is dan ook dat dit een beslissing was waar de Knesset en de regering achter stonden en niet alleen Olmert verantwoordelijk zou zijn..

Olmert zelf is echter niet van plan om op te stappen en overleefde maar liefst 3 vertrouwensmoties in het parlement. Hij zal echter wel de aanbevelingen van het rapport invoeren.. (altijd te laat)

No comments: