Tuesday, May 8, 2007

Studenten actief

Studenten in Israel zijn meestal niet vaak sociaal actief. Bizar, zeker als je Belgie gewoon bent :) Het duidelijkste voorbeeld is de vredesbeweging. Die is zo al niet echt uitgebreid en enorm versnipperd, maar het aandeel studenten is verbazingwekkend te verwaarlozen. Meestal zijn de humaniora studenten nog actief en gemotiveerd, maar vaak laten ze hun hoofd ook hangen na enkele jaren zonder echt iets te bereiken.. Ook het hoge inschrijvingsbedrag van de unief heeft er volgens mij iets mee te maken. Studenten hebben het zeker niet gemakkelijk en vaak gaat al hun vrije tijd op aan werken. Ter vergelijking, in Gent kost het ongeveer een 500 euro per jaar om te studeren, in Israel ongeveer 2500. Belachelijk voor een klein land als Israel, maar logisch als je de VS invloed op de maatschappij in rekening brengt..
Maar laat ik ter zake komen.. Studenten zijn dus niet echt sociaal actief, behalve natuurlijk als het om hun eigen hachje gaat! Ongeveer een maand geleden lekte uit dat de regering van plan is om het inschrijvingsgeld nog te verhogen.. Alle studenten op hun achterpoten uiteraard met als gevolg een nationale staking. Al een maand gaat die staking door en normaal zou volgende week een beslissing moeten vallen.. De unief is dus redelijk leeg, buiten enkele kapitalisten die vinden dat de regering groot gelijk heeft, en de usual nerds:) Jammer genoeg krijgt de staking niet super veel aandacht, want dit zou het debat rond budgetten perfect kunnen openen..
Moeten literatuurstudenten wel evenveel betalen als bijvoorbeeld biologiestudenten, die toch een veel grotere investering vergen dan literatuur?
En nergens hoor ik in kranten de opinie opperen dat Israel misschien een tikkeltje minder moet uitgeven aan veiligheid en bezetting en misschien iets meer moet investeren in de eigen maatschappij??

Wordt vervolgd..

ps, ik heb natuurlijk geen last van de staking en ben absoluut voor, want nu hebben de meeste van mijn vriendjes veel tijd :)

No comments: