Monday, September 1, 2008

Olmert weg, Livni in?

Polititieke stabiliteit lijkt wel een illusie in Israel.

Amper na 2 jaar moet de Eerste minister zijn ambt vroegtijdig beeindigen. Hij maakte dit enkele weken geleden bekend, maar velen zagen het aankomen, en noemen het zelf onvermijdelijk. Hij wordt ervan beschuldigd schuldig te zijn aan corruptie en Olmert heeft dan ook zelf de beslissing genomen om op te stappen.

Men hoop wel dat het vredesproces hierdoor niet in gedrang komt en dat zijn opvolger ook de wil heeft om de dialog in leven te houden.
Olmert zal opstappen nadat de partij een nieuwe leider verkozen heeft. Hoofdkandidaten zijn Shaul Mofaz, transport minister maar een koppigaard is als het op nationale veiligheid aankomt; en Tzipi Livni, een centrale pragmaticus. Deze laatste is hoofd van de onderhandelingen tussen Palestijnen en Joden.. Wanneer Mofaz verkozen wordt zal het beleid opnieuw rechtser worden. Kan de verkozene geen coalitie vormen, dank omen er nieuwe verkiezingen, met een voorsprong van Netanyaghu in de polls. Netanyahu is nog veel rechtser dan Modaz dus laat ons hopen dat het nooit zover komt!!

Olmert zelf ligt onder zware druk wegens de oorlog in Libanon 2 jar geleden, en hij heeft deze druk nooit van zich af kunnen schudden
.

No comments: