Saturday, January 13, 2007

Na fuiven komt.. hard werken: Susya

Om 8u uit de zetel gerold (iemand had mijn bed ingepikt!) om op demonstratie te vertrekken. Voor deze ene keer toch maar een taxi genomen, en Christelle en ik keken al uit naar het uurtje slapen in de bus. Ware het niet dat de gids het hele uur volgepraat heeft... In het Hebreeuws welteverstaan! Nee, niet te verstaan eigenlijk:)
Bestemming deze keer was Susya, een Bedoein dorpje helemaal in het Zuiden van de Westoever. Het was voor die mensen een speciale gelegenheid, ze hadden hun beste kledij aangetrokken:


Susya is een dorp dat in de jaren '90 verjaagd is door Israël, omdat het vlak naast een archeologische site gelegen was. Ze kregen een plaats toegewezen aan de andere kant van de stad, enkele kilometers verder. Maar hun land lag hier, dus zijn ze teruggekomen. Illegaal uiteraard. Vorige maand is het leger hun dorp opnieuw komen afbreken en sindsdien leven ze in tenten.















Eind januari komt hun zaak voor. Daarenboven bevindt zich enkele 100'en meter naast deze tenten een Israëlische nederzetting, waardoor een veiligheidszone verzekerd is die 10 keer het dorp omvat. En het dorp is amper 200 gezinnen groot!! Het zijn ideologische settlers. We hadden vandaag geen last van ze, maar soms vallen ze de bewoners (en internationalen) aan, met vernieling van camera's tot gevolg..
Het ergste van al is dat de zone naast de archeologische site zogezegd moest vrijgemaakt worden ten voordele van dit "Nationaal Park", maar wat zien we ineens verschijnen?

Inderdaad! De heuveltop is ingenomen door een settlement!! Tjiens ?
(Op de achtergrond de grote stad)

1 comment:

Anonymous said...

Interesting to know.