Thursday, December 28, 2006

Bedoein in de Negev

Mijn eerste uitstap! De Bedoein is een Arabisch nomadenvolk, dat voornamelijk in de Negev woonde en overleefde van landbouw. Was, want door de hele situatie en ontstaan van Israël is het onmogelijk geworden om als nomaden te overleven. De meeste verkiezen om in kleine dorpjes te wonen (huizen bestaan uit metalen platen), maar Israël heeft liever dat ze samentroepen in steden. Om dit te bereiken sluiten ze watertoegang af, zijn er bijna geen wegen, kunnen de boeren hun land niet meer in (wegens "veiligheidsredenen" in de onafhankelijkheidsoorlog in 1948; maar ze wachten nog steeds op toelating om hun land opnieuw te kunnen bewerken), en gebeuren er om de zoveel maand vernielingen van volledige dorpen. Deze dorpen zijn illegaal gebouwd, omdat de Bedoein geen toestemming krijgen om legaal te bouwen buiten de grote steden.
Tijdens deze eendaagse trip maakten we kennis met een landbouwer die zijn grond op deze manier verloor. Er waren ongeveer een 30-tal mensen, en de eerste activiteit was symbolisch zaad strooien op het land. Na 5 minuten kwam de politie al af, met legerbegeleiding erbovenop! De eigenaar werd gearresteerd en door een aantal aanwezige journalisten kwam dit hele verhaal op de lokale tv en radio waardoor de Bedoein minister is afgekomen om steun te betuigen. Volgens de politie had de man zijn land betreden, wat uiteraard nonsens was, hij was de enige die langs de zijlijn bleef.. Deze arrestatie bracht verandering in het programma, we besloten te wachten aan het politiekantoor tot zijn vrijlating. Na een Bedoein lunch van Laffe, kaas en olie, vonden een aantal deelnemers (waaronder ikzelf) dat het wachten genoeg geduurd had. Die man laten ze toch niet vrij zolang wij staan te wachten (provocatie is een favoriete bezigheid van de politie hier) en ik wou het vernielde dorp zien dat ze nu aan het heropbouwen waren. Zeventien huizen werden vernield. Dorpsleven is hier zeer arm, en net toevallig boven dit dorp werd een elekticiteitsleidraad aangelegd.. wat zeer ongezonde gevolgen heeft voor de bewoners..















Vooral de vergelijking met een joods Israëlisch dorp 10 minuten daarvandaan was treffend:




De omgeving en het leven van die mensen dat onmogelijk gemaakt wordt door Israël (en het zijn nochtans Israëlische burgers gaf me het idee om een documentaire te maken over deze situatie..De minister wil alvast meewerken! Eens benieuwd waar dit idee toe gaat "lijden".. Een andere omgeving maakt mensen creatief:)

Daarnaast is de Negev ook heel erg mooi:



1 comment:

Anonymous said...

veel geleerd