Thursday, December 28, 2006

Icahd en de Jerusalem Film

Mijn post academische carrière begint bij het Israeli Committe Against House Demolitions (kortweg Icahd), een organisatie die zich inzet tegen de vernieling van illegaal gebouwde huizen (van Palestijnen uiteraard). De internationale coördinator is Lucia, een joodse van Mexicaanse origine, en Jeff Halper, een bekende politieke auteur. We zijn voor het moment met vier vrijwilligers, de andere twee komen respectievelijk van Spanje (Virginia) en Italië (Elio). Ik heb ook Vlaams gezelschap van Katrien, die hier al 10 maand blijft plakken (wegens een Israëlisch vriendje). Voor het moment is het nog wat zoeken wat we kunnen doen, we houden ons bezig met kleine projectjes, zoals het interviewen van Palestijnen wiens huis herbouwd is, en uitstapjes.. De sfeer is heel erg ontspannen, en ik ben met mijn gat in de boter gevallen, want in vergelijkingen met andere oranisaties is Icahd bevolkt door jong volk! Ze hebben niet echt grote projecten, en is dus niet echt wat ik zoek, maar ik denk dat dit een goeie plaats is om te beginnen..

Vernielingen van huizen is een groot probleem hier in de Westoever. Voor Palestijnen is het praktisch onmogelijk om een bouwvergunning te krijgen, dus zetten ze hun huis meestal illegaal. Als de regering dat te weten komt, wordt het afgebroken. De laatste waarschuwing daarvoor komt meestal een paar uur op voorhand, wat het redden van meubels en allerhande heel aangenaam maakt. Icahd probeert deze mensen bij te staan, zowel in het veld tijdens de vernieling als op wettelijk gebied. Ze organiseren elke zomer bouwkampen en hebben zo al een 20-tal huizen herbouwt.

Na het bekijken van de documentaire "The Iron Wall" belandden we op café met de director (Mohammed, d'uh), en hij ziet het zitten om me in zijn team op te nemen. Weliswaar onbetaald, maar lijkt me een interessant project. Zijn film gaat over de problematiek rond Jeruzalem. Het contact met Mohammed en Terry is iets moeizamer, ze zijn ouder en redelijk serieus. Gelukkig huppelt Annina er ook rond, die is net het tegenovergestelde: als ze niet oplet, huppelt ze iedereen omver! Het ziet er alleszins heel interessant uit, we hebben al een tour door de kolonies achter de rug en een interview met de stadsplanner van Jeruzalem, dus degene die al die kolonies bedacht heeft. En het is dan nog een vrouw begot!

Jeruzalem is de heilige stad bij uitstek en zowel de Palestijnen als de Israëli's claimen het op als hun rechtmatige hoofdstad. De stad is in theorie verdeeld in een Oostelijk (Palestijns) en een Westelijk (Israëlisch) deel, maar feitelijk kan je zien dat zelfs in Oost Jeruzalem de verdeling in het voordeel van de Israëli's valt. De gemeente heeft jarenlang een kolonisatiepolitiek gevoerd, waarbij ze "nieuwe buurten" aanleggen op Palestijns grondgebied. Deze gebieden vormen een cirkel rond Oost Jeruzalem, zodat de stad praktisch onverdeelbaar wordt en waarbij de Israëli's een demografisch voordeel hebben. Op die manier zijn er vandaag de dag 200.000 kolonisten in Oost Jeruzalem (en nog eens 200.000 in de Westelijke Jordaanoever). De Oude Stad, die verdeeld is in 4 stukken (een moslim, christelijk, Armeens en joods deel) is voor 80 % in handen van moslims. Om in het joods deel te kunnen wonen, moet je joods zijn! Best een rare situatie als je in het moslim deel ineens orthodoxe joden ziet passeren.

No comments: