Thursday, November 15, 2007

Demonstratie tegen huisvernielingen

Enkele dagen geleden was er een officiele demonstratie tegen huisdemolities gepland in Oost Jeruzalem (het Palestijns deel). Een uitzonderlijke gebeurtenis, want normaal staan de Israelische autoriteiten geen Palestijnse demonstraties toe, net zoals elke andere politieke activiteit niet getolereerd wordt. Maar deze keer liet de politie hen dus met rust.Hoofdreden waarom de mensen op straat kwamen, is de geplande demolitie van een huis dat eigenlijk wel een vergunning heeft. De eigenaar bouwde slechts enkele vierkante meter illegaal en betaalde daar altijd zijn boete voor. De vernieling zou ongeveer 70 mensen op straat zetten.

De demonstranten namen van de gelegenheid gebruik om te bevestigen dat het vernielen van huizen een systematisch en discriminerend beleid is, bedoeld om de Palestijnse inwoners van Oost Jeruzalem uit te drijven. Ze eisten het stopzetten van deze politiek en willen met respect behandeld worden. Bovendien gaat het vernielen van huizen in tegen de 4e Conventie van Geneve en andere internationale wetgeving. Onder de aanwezigen enkele bekende namen, zoals Hatim Abed Al Qader, de raadgever van de Palestijnse Eerste Minister voor alles wat Jeruzalem aangaat en maar liefst 2 Knesset leden.

Opkomst was redelijk, al had ik de indruk dat mijn organisatie een van de weinig aanwezige Israeli's waren. Zelfs de internationale opkomst was niet al te vet (maar het was in de week en tijdens werkuren), maar toch geslaagd vond ik. De route liep van Damascus Gate tot het gemeentehuis, dus het is goed dat ook de Westelijke bevolking een deel van slogans kon zien. Niet dat het op beleidsvlak iets zal veranderen, maar dat wil niet zeggen dat je ontevredenheid niet moet uiten. Ik heb nog een deel van de interviews afgewerkt, met camera... voelde me bijna een reporter :)

No comments: