Tuesday, March 24, 2009

T-shirts te koop!



Blijkbaar zijn zulke T shirts heel erg in trek hier in het Israelisch leger. Vooral na het beeindigen van de basistraining of cursussen..

Andere voorbeelden zijn 'Better use Durex", dit onder een cartoon van een overleden Palestijnse baby, naast zijn rouwende moeder en teddybeer. Een andere toont de overgang van een Palestijnse baby naar een strijder en gewapende volwassene met daaronder "No matter how it begins, we'll put an end to it". Een ander battalion prefereerde dan weer sexueel geladen cartoons, zoals een soldaat die naast een gekneusde vrouw zit, deze keer vergezeld van "Bet you got raped".

Het leger zelf gaat actie ondernemen tegen de initiatiefnemers. Maar soldaten zelf zitten er niet echt mee in. Het is een male-bonding issue, en betekent eigenlijk niets: "Het is niet alsof we zwangere vrouwen gaan doodschieten". Het is een uiting van wat ze als soldaat meegemaakt hebben.

Wel, ik weet het nog niet zo zeker na uitgelekte getuigenissen van soldaten tijdens de recente Gaza oorlog. Zomaar het vuur openen op mensen waarvan ze wisten dat het burgers waren, het gebruiken van een 11-jarig jongetje als menselijk schild, hulpverleners viseren, ziekenhuizen aanvallen... zelfs niezen in voedselpakketten.. waar houden die zich eigenlijk mee bezig?
Israel gaat al in de verdediging, door te beweren dat Palestijnse getuigen in de ban gehouden worden door Hamas en dus ongeloofwaardig zijn. Of dat het heel moeilijk is om burgers van militanten te onderscheiden. Misschien wel, maar experts lieten al weten dat het Israelisch leger voldoende uitgerust is om dit soort van fouten eigenlijk niet meer te kunnen maken. Jammer voor Israel zijn bewijzen van illegaal wapengebruik bijvoorbeeld iets moeilijker om tegen te spreken. Bovendien denk ik dat dit het leger deze bedenkingen ook vooraf kon maken, en dat het dan uiteindelijk zou kunnen beslist hebben dat deze oorlog teveel burgerslachtoffers zal eisen.. of dat het misschien wat onmenselijk is om een gesloten gebied te bombarderen (zonder mensen te laten vluchten).

Zeker als je bedenkt dat het
Israelisch leger zogezegd het meest moraal leger ter wereld is... According to who?

Eigenlijk was deze hele oorlog niet echt nodig, iedereen (politici en burgers) zagen dit als enige oplossing ("wat moeten we dan doen als het Zuiden constant wordt aangevallen door Hamasraketten??"), toch vreemd vind ik.. Er zijn volgens mij toch altijd geweldloze alternatieven vooraleer je op oorlogspad trekt...

No comments: